(wordt nog aan gewerkt)
Bij een type ziekte hoort vaak een type mens. Een Lymepatiënt bijvoorbeeld, is bijna zonder uitzondering een heel gevoelig persoon, vaak een HSP-er (High Sensitive Person). Lymepatiënten staan vaak erg open voor de omgeving, voelen vaak de omgeving beter aan dan zichzelf. Dit is zowel hun sterke als hun zwakke kant, wat wel vrij logisch is. Zo kun je ook een omschrijving geven van iemand die kanker heeft. Een kankerpatiënt heeft meestal conflicten achter de rug of indirect meegemaakt. Misschien conflicten en aanhoudende ruzies in de familiesfeer die ergens in het lichaam zijn blijven ‘kankeren’. Zo kun je voor bijna iedere ziekte een typologie opstellen. Voor Corona is dat niet eenvoudig, of misschien ook wel….
Een Coronapatiënt kan namelijk iedereen zijn. En dat is zowel lastig als eenvoudig. Niet de afzonderlijke individu, maar de mensheid heeft Corona.
Dit is niet alleen getalsmatig zo. Wereldwijd zijn er nu meer dan 5 miljoen Coronadoden en een kwart miljard Coronabesmettingen. En dat pas vanaf begin 2020.
Ook mensen die geen Corona krijgen, die misschien supergezond zijn, leven toch in een wereld waar nu heel veel in het teken staat van deze ene ziekte. Ook al bij jij supergezond, je leeft wel in een ernstig zieke “Corona”-maatschappij en dat beperkt je sowieso in je vrijheid. De typische Coronapatiënt is daarom iedereen, is de hele mensheid, niemand uitgezonderd.
Toch zoekt Corona wel z’n slachtoffers uit. Niet iedereen raakt geïnfecteerd. Wat zijn dan, voor zover je dat zeggen kunt, de typische coronaslachtoffers? Dat is bijvoorbeeld iemand die zich graag in een feestende mensenmassa begeeft. Iedereen weet nog wel dat het Brabantse carnaval in 2020 tot de eerste grote Coronagolf in Nederland heeft geleid. In het buitenland, bijvoorbeeld in Oostenrijk, waren het de grote Apres Ski discotheken die tot enorme verspreiding leidden. In het begin droegen ook de grote Cruiseschepen op de oceanen hun steentje bij. Het zijn allemaal plekken waar mensen graag hun eigen individualiteit even loslaten om zich helemaal over te geven aan het anonieme genietende groepsbewustzijn. Je merkt hopelijk dat ik het een beetje tactvol probeer te omschrijven. Het gaat erom dat je op zo’n besmettingsmoment even niet leeft vanuit het zelfbewuste Ik, maar vanuit het onbewuste groepsbewustzijn. Ook bij sommige kerkdiensten en andere vieringen was dat het geval, ook daar zag je hoge besmettingscijfers.
Ik zeg het voorzichtig, maar het lijkt erop dat verminderd zelfbewustzijn één van de spirituele oorzaken is van Corona. Andere spirituele oorzaken zijn, zoals we eerder hebben gezien, overmatig materialisme en niet meer goed kunnen ademen.