Spring naar inhoud

Eupatorium perfoliatum (Boneset, Waterhennep)

De Engelse naam ‘Boneset’ verwijst naar de heilzame werking voor het beendergestel. Hij houdt van vochtige plaatsen en wordt daarom in het Nederlands ook wel Waterhennep, Koninginnekruid of Leverkruid genoemd. De lever is namelijk het meest waterige orgaan in ons lichaam. Boneset is familie van de hiervoor besproken Herfstaster en groeit van nature in Noord-en Zuid-Amerika, Canada en Europa. Het is een vaste, winterharde plant die tot 1 meter of 1,5 meter hoog groeit en waarvan de bloemen in grote schermen bloeien. Hij werkt als een uitstekend tonicum (versterkend middel) en ondersteunt het herstellend vermogen van het lichaam.

Toepassingen en eigenschappen:
● remt cytokines, m.n. TNF-a, LI-1β (dit zijn lichaamseigen afweerstoffen die bij overreactie van het immuunsysteem schadelijk worden)
● sterke koortswerende-en slijmoplossende werking, tegen rillingen veroorzaakt door koorts
● sterk middel om griepsymptomen te verlichten, bij verkoudheden en hoest, longontsteking, bronchitis, pijnstillend, ontstoken slijmvliezen, zweetafdrijvend
● pijnlijke beenderen, botten, gewrichten
● antiviraal
● verbetert de energietoevoer in de celprocessen van het lichaam ● chronische vermoeidheid
● algemeen versterkend voor het lichaam en ideaal bij zwakheid; verhoogt de immuniteit.

Overige toepassingen en eigenschappen:
● antioxidant, antibacterieel, ontstekingswerend, antiparasitair, antimicrobieel, antimalaria ● antiseptisch ● antispasmodisch (ontkrampend)
● zuiverend ● maag-buik-en leverklachten, maagzuur en oprispingen ● Tyfus, Dengue (is een virusinfectie door muggen veroorzaakt)
● laxerend ● allergie

Dosering:
Standaard: opbouwen naar 2 maal daags 20 druppels in warm water.
Intensief: opbouwen naar 3 maal daags 20 à 30  druppels in warm water.
Bij virale -of bacteriële luchtwegeninfecties: om de 30 minuten 10 druppels in warm water tot 6 maal per dag, dosering opbouwen.
Bij chronische symptomen en chronische vermoeidheid: opbouwen naar 4 maal daags 10 druppels in warm water per dag.

Aanbevolen wordt biologische moedertinctuur.
Kan goed gecombineerd worden met Bidens pilosa (Wit tandzaad).

volgende pagina