Wat gebeurt er bij iemand die Corona doormaakt?
Niet iedereen, maar de meeste mensen met ernstige Corona hebben last van een hele zware longontsteking. Het verschil met een klassieke longontsteking is dat een klassieke longontsteking vaak maar in een deel van de longen zit, terwijl bij de Corona-infectie beide longen volledig ontstoken zijn. Bovendien doen zich tegelijkertijd ook nog andere ontstekingen in het lichaam voor, omdat het virus ook nog andere organen aansteekt. Een groot deel van de behandeling van Corona, zowel regulier als alternatief, bestaat uit het remmen van deze ontstekingen.
Het ernstige bij Corona is dat het lichaam het met deze ontstekingen zo zwaar kan krijgen dat het immuunsysteem uit balans raakt en gaat overreageren. De gezonde reactie van het immuunsysteem, het ontwikkelen van een ontstekingsreactie waarmee de ziekte wordt bestreden, wordt dan een ongezonde reactie. Het ontstekingsniveau kan zo hoog worden dat het lichaam het niet meer aan kan.
Ernstig is ook het niet meer-kunnen-ademen en de zuurstofhonger die in het zieke lichaam ontstaat. In ernstige gevallen moet de patiënt op een IC beademd worden om te kunnen overleven.
Daarnaast kunnen zich nog tal van andere symptomen voordoen. Tot deze andere symptomen behoren vooral bloedverdikking en hartklachten. Er zijn nog meer klachten of symptomen, waar we later op terug komen.
Post Corona, blijvende klachten na de actieve Corona-infectie
Ongeveer 80 tot 90% van de Corona-patiënten houdt na het doormaken van de Corona-infectie restklachten. Extreme vermoeidheid staat nummer één; meer dan 50% van de Corona-patiënten blijft namelijk voor langere tijd extreem vermoeid. Op nummer twee staat meer of mindere kortademigheid (42%), op nummer drie pijn in de gewrichten en nummer vier pijn in de borst. Andere restklachten zijn: hartklachten, bloedverklontering, longbeschadiging, zuurstofhonger, verschillende vormen van hoesten, bloed ophoesten, teveel slijmvorming in de longen, pijn op de borst, neurologische klachten, brainfog, beroerte, reukverlies, smaakverlies, rode ogen, suizende oren, hoofdpijn, spierpijn, buikkrampen en diarree. Deze rij is niet compleet, maar geeft wel een indruk waar het zoal om gaat.
Net als chronische Lymepatiënten krijgen ook Corona patiënten die na behandeling blijvende klachten overhouden, bij de arts of specialist vaak nul op het rekest. Dat zij niet geholpen kunnen worden is niet eens het ergste. Het ergste is dat artsen niet toegeven dat ze de patiënt niet kunnen helpen en zeggen dat het allemaal tussen de oren van de patiënt zit. Mensen worden dan, en bij Lyme is dat net zo, bijvoorbeeld naar een psycholoog doorverwezen. Deze patiënten, haken als het om reguliere zorg gaat, af en belanden vroeg of laat in het alternatieve circuit en/of gaan hun behandeling in eigen hand nemen. Vooral het laatste kan heel positief uitwerken omdat het ‘in eigen hand nemen’ van binnenuit komt en een klein beetje de broodnodige nieuwe energie kan genereren. Op Facebook, Instagram en andere sociale media zie je ook steeds meer Post Corona (of “long Covid”) zelfhulpgroepen waar het omgaan met restklachten uitgebreid besproken wordt. Daar kun je ook lezen dat de zogenaamde restklachten best wel ernstig en hardnekkig kunnen zijn.
De klachten van post- of chronische Corona komen en gaan. Vaak is er in de momenten van terugval een cyclisch patroon te herkennen. Iedere keer kunnen de klachten weer anders zijn. De meeste post- of chronische Corona patiënten testen negatief op Corona; m.a.w. het virus is volgens de test niet meer actief en/of aanwezig. En toch hebben ze Coronaklachten. Voor sommige artsen betekent dit dat ze er vanuit gaan dat het Post Corona Syndroom niet bestaat. Een opvatting die voor de patiënt moeilijk te verteren is. Als je er vanuit gaat dat PCS wél bestaat dan roept het vraag op in hoeverre het Corona-virus hier nog de oorzaak van is. In ieder geval is het zo dat iemand chronische Corona kan hebben zonder aanwijsbare virus-activiteit. De reguliere medische wereld heeft hier geen verklaring voor. Als je er vanuit gaat dat Corona door het lichaamsmilieu veroorzaakt wordt, in plaats van door het virus, dan is die verklaring er duidelijk wel, maar daar gaat de reguliere medische wereld niet van uit. Post Corona patiënten zijn vooral bang dat ze weer opnieuw besmet worden, door dezelfde of een andere virus-variant. Angst speelt vaak een grote rol, zowel vóór als na de infectie.
Het is niet bekend hoeveel personen in Nederland last hebben van blijvende klachten, maar duidelijk is wel dit aantal toeneemt. In de VS werd dit aantal in aug 2020 al op 500.000 geschat.
Ondersteunende behandeling van Corona en Post Corona
Als je kijkt naar wat Corona doet dan kun je een aantal behandeldoelen onderscheiden. Als je deze behandeldoelen in beeld hebt dan kun je kijken of er kruiden en supplementen zijn waarmee je deze doelen kunt bereiken. De belangrijkste algemene behandeldoelen zijn:
● immuunsysteem ondersteunen en bestrijden van het virus
● remmen van de ontstekingsreacties
● ondersteunen en beschermen van de belangrijkste organen
● behandelen van overige klachten
In plaats van “immuunsysteem ondersteunen en bestrijden van het virus” kan ook gelezen worden: “het lichaamsmilieu verbeteren”, want dat is eigenlijk correcter. In een gezond lichaamsmilieu is geen plaats voor het virus.
Op het bestrijden van het virus na, gelden al deze behandeldoelen voor zowel actieve Corona als Post Corona. Een Post Corona patiënt heeft geen last meer van het virus als virus maar nog wel last van bijvoorbeeld ontstekingen al zullen die in de regel wel minder heftig zijn.
Immuunsysteem ondersteunen en bestrijden van het virus
Belangrijk is dat je het milieu in het lichaam zo verandert dat de groei van Corona geremd wordt. Als dit lukt dan vindt daling van de virusbelasting plaats. Kruiden die dit kunnen worden antiviraal genoemd.
Sterk antiviraal tegen virussen uit de Corona-familie, zijn de volgende kruiden :
Scutellaria baicalensis (Skullcap of Chinees glidkruid)
Houttuynia cordata
Glycyrrhiza glabra (Zoethout)
Isatis tinctoria (Wede)
Antiviraal bij Corona zijn ook:
Sambucus nigra (Zwarte vlier)
Echinacea purpurea (Rode zonnehoed)
Astragalus membranaceus (Vlezige hokjespeul) (vooral in combinatie met Zoethout)
Andrographis paniculata (vooral in combinatie met hartklachten)
Onder ‘remmen’ van het virus kan ook worden verstaan: het verminderen van de mogelijkheid dat het virus (die de drager is van de ziekte) zich in het lichaam kan aanhechten. Het virus hecht zich (o.a.) vast aan een lichaams-eiwit dat ACE2 genoemd wordt. In zowel de reguliere als alternatieve behandelingen is het heel belangrijk dat o.a. dit ACE2 eiwit beschermd wordt.
Anti-virus-aanhechtingsmiddelen zijn de volgende kruiden:
Glycyrrhiza glabra (Zoethout)
Scutellaria baicalensis (Skullcap)
Sambucus nigra (Zwarte vlier)
Voor dit doel kun je ook gebruiken:
Aesculus hippocastanum (Paardekastanje)
Salvia Miltiorrhiza (Rode Salie)
Polygonum cuspidatum (Japanse duizendknoop)
ACE2 beschermen kan met:
Pueria lobata (Kudzu)
Salvia miltiorrhiza (Rode salie)
Ginkgo biloba
Ondersteunen en beschermen van belangrijke organen
Longen
De Corona longontsteking kan gepaard gaan met kortademigheid, slijmvorming, bloed en slijm ophoesten, niezen, hoesten, kuchen, holte ontsteking (sinusitis), zere keel, keelontsteking, brandende longen en COPD.
Longontsteking
Aan de reeds genoemde kruiden kan eventueel nog specifiek worden toegevoegd :
Hyssopus officinalis (Hysop)
Longweefsel kan beschermd worden met antioxidanten, bijvoorbeeld vitamine C, Resveratrol, EM-X Gold).
Kortademigheid
Kortademigheid of luchthonger kent extreme momenten die bijzonder angstaanjagend kunnen zijn. Wat, behalve beademing en het gebruik van inhalatoren, een beetje kan helpen is Pinus sylvestris (Grove den), Ailanthus altissima (Hemelboom), Lysichiton americanum (Gele aronskelk) en gedurende de dag vloeibare chlorofyl. Dit kan worden ondersteund met Polygonum cuspidatum (Japanse duizendknoop) en Astragalus membranaceus (Vlezige hokjespeul).
Voor efficiënter gebruik van zuurstof kun je nemen Rhodiola Rosea (Rozenhout) en/of Cordyceps sinensis.
Hoesten en kuchen
Sambucus nigra (Zwarte vlier), Pinus sylvestris (Pijnboompollen, Pulmonaria officinalis (Longkruid), Lobelia inflata (Blaaslobelia), Lysichiton americanum (Gele aronskelk), Aster tataricus (Herfstaster wortel), Hedera helix (Klimop), Tymus vulgaris (Tijm)
Slijm
Pinus sylvestris (Pijnboompollen, Pulmonaria officinalis (Longkruid), Glycyrrhiza glabra (Zoethout), Hyssopus officinalis (Hysop), Lysichiton americanum (Gele aronskelk), Gember, Tymus vulgaris (Tijm)
Holte-ontsteking
Spilanthes oleracea (ABC kruid), Hyssopus officinalis (Hysop)
Hart
Het hart is een van de organen die bij Corona heel gemakkelijk overbelast raakt. Een van de redenen hiervoor is de bloedverdikking die plaatsvindt. Een andere reden is dat het virus ook hartweefsel aanvalt. Veel Corona-patiënten sterven aan een hartaanval. Het hart beschermen en ondersteunen bij Corona kan met Crataegus laevigata (Meidoorn) en Astragalus membranaceus (Vlesige hokjespeul).
Bloedverdikking
tegengaan: Salvia miltiorrhiza (Rode salie), Polygonum cuspidatum (Japanse duizendknoop), Scutellaria baicalensis (Skullcap)
Vaatwanden beschermen
Polygonum cuspidatum (Japanse duizendknoop), Salvia miltiorrhiza (Rode Salie), Scutellaria baicalensis (Skullcap), Bidens pilosa (Wit tandzaad)
Lymfestelsel en milt
Lymfedrainage stimulerend, lymfeknopen en milt beschermen en ondersteunen: Salvia miltiorrhiza (Rode salie), Galium aparine (Kleefkruid), Scutellaria baicalensis (Skullcap), Polygonum cuspidatum (Japanse duizendknoop)
Lymfesysteem in de longen ondersteunen: Eleutherococcus senticosus (Siberische ginseng)
Lymfesysteem en milt ondersteunen NIET met Ceanothus americanus (Redroot) want deze werkt bloedverdikkend.
Zenuwstelsel (neurologische problemen)
Voor ontstekingen in het zenuwstelsel: Uncaria rhynchophylla (Gou Teng), Scutellaria baicalensis (Skullcap, Pueraria lobata (Kudzu)
Zenuwstelsel ontgiften: Smilax medica (Sarsaparilla), Centella asiatica (Gotu kola)
Tremoren: Sida acuta, Scutellaria baicalensis (Skullcap)
Cognitieve problemen (geheugenverlies, woordvinding, hersenmist): Ginkgo biloba, Pueria lobata (Kudzu), Hericium erinaceus (Pruikzwam), (korte termijn geheugen:) Baccopa monnieri (Bhrami).
Remmen van de ontstekingsreacties
Het immuunsysteem wil van nature de infectie bestrijden maar bij Corona komt het heel vaak voor dat het immuunsysteem gaat overreageren. Het gaat dan teveel immuunstoffen aanmaken. Kruiden die de aanmaak van zulke immuunstoffen remmen of reguleren zijn:
Salvia miltorrhiza (Rode salie)
Andrographis paniculata
Cordyceps sinensis
Eupatorium perfoliatum (Boneset/ Waterhennep)
Glycyrrhiza glabra (Zoethout)
Houtuyynia cordata
Pueraria lobata (Kudzu)
Sambucus nigra (Zwarte vlier)
Scutellaria baicalensis (Skullcap of Chinees glidkruid)
Isatis tinctoria (Wede)
Polygonum cuspidatum (Japanse duizendknoop)
Aster tataricus (Herfstaster)
Veel van deze ontstekingsremmende kruiden zijn hierboven ook al genoemd, ze zijn ook antiviraal, anti-aanhechting en ACE2 beschermend. Kruiden die vaak genoemd worden (klinkt simpel en dat is het in dit geval ook) zijn goed om te proberen Lees ook de afzonderlijke kruidenbeschrijvingen.
Overige Klachten
Weefselschade
In het algemeen is het meest effectieve kruid dat kan worden ingezet om de schade van Corona te herstellen Salvia miltiorrhiza (Rode salie). De effectiviteit neemt toe als Rode salie wordt gecombineerd met Pueraria lobata (Kudzu).
Vermoeidheid en uitputting
Zowel bij actieve Corona als Post Corona geldt dat wekenlang super-vermoeid op bed liggen en dat met herhaling geen uitzondering is. Mensen met Lyme, Fybromyalgie, CVS (Chronisch Vermoeidheid Syndroom), ME (Myalgische Encefalomyelitis), kennen deze vermoeidheid ook. Het betekent dat hun hele systeem met alle organen uitgeput is. Er zijn geen levenskrachten meer. Het is niet makkelijk om hiervan te herstellen. Het kan maanden, zo niet langer, duren. Bij post-Corona-vermoeidheid valt de kortademigheid of zuurstofhonger op. Bij herstel zijn regelmaat en gezonde voeding (niet alleen fysieke voeding) natuurlijk erg belangrijk. Dit kan je met kruiden ondersteunen.
Vooral bij actieve Corona is Eleutherococcus senticosus (Siberische ginseng) een goede anti-vermoeidheidshelper omdat deze ook de lymfe- en bloedvaten beschermt, meer helderheid in het hoofd geeft en een ingeslapen immuunsysteem weer aanzet.
Leveruitputting
O.a. door de vele afvalstoffen van de infectie krijgt de lever het erg zwaar. Opties voor leverondersteuning zijn bittere kruiden zoals Andrographis paniculata, Leverbitter, Sylibum marianum (Mariadistel), Taraxanum officinalis (Paardenbloem) en Multiplasan 17 (een supplement)
Nieruitputting
Corona doormaken gaat ook vooral te koste van de nieren, die beschadigd kunnen raken. Extreme dorst en veel plassen wijst op nierproblemen.
Een goede ondersteuner en beschermer voor de nieren is Salvia miltiorrhiza (Rode salie) omdat dit kruid ook nog andere behandeldoelen dekt. Tijdens de infectie is Brandnetelthee (Urtica dioica) drinken goed. Voor de nieren kan ook de ‘alleskunner’ Polygonum cuspidatum (Japanse duizendknoop) worden ingezet.
Bijnieruitputting
Hiervoor zijn inzetbaar: Ribes nigrum (Zwarte bes – blad), Glycyrrhiza glabra (Zoethout), Rhodiola rosea (Rozenwortel) en Pinus sylvestris (Pijnboompollen).
Pinus is ook goed voor de holtes en luchtwegen, stimuleert de ademhaling en doorbloeding en is slijmoplossend. Rozenwortel zorgt er ook voor dat cellen meer zuurstof opnemen.
Miltuitputting
Astragalus membranaceus (Vlezige hokjespeul)
Schildklieruitputting
Juglans nigra (Zwarte noot) en Rhodiola rosea (Rozenwortel)
Uitputting door slechte celverbranding
o.a. Leonurus cardiaca (Hartgespan)